Anjou-bijbel
Een kostbare Latijnse bijbel die rond 1340 is gemaakt aan een kunstzinnig koninklijk hof – dat van Robert I van Anjou in Napels –, waarvan de circa 340 geitenperkamenten folio’s prachtige miniaturen bevatten en die langs Franse omwegen in Leuven is beland: dat is de Anjou-bijbel, waar het museum M recent een tentoonstelling aan wijdde. Sindsdien is hij alleen nog digitaal raadpleegbaar (http://www.bijbelvananjou.be).
Dat is mogelijk dankzij de conservatie- en restauratiebehandeling die de bijbel, een huwelijkscadeau van Robert van Anjou aan zijn kleindochter, onderging en waarbij van elke pagina digitale detailopnames zijn gemaakt. Ze zijn het waard: de bijbel bevat twee volbladminiaturen, 160 kleinere en een aantal nog kleinere miniaturen, versieringen van initialen én op elk folio fantasierijke randversieringen. Ze zijn van de hand van verschillende kunstenaars, onder wie ene Cristophoro Orimina.
Dit topstuk van 14de-eeuwse miniatuurkunst is essentieel om de ontwikkeling van die kunst en zijn technieken te begrijpen én laat de band ervan zien met de schilder- en de beeldhouwkunst. De tekst speelde bovendien een rol bij de totstandkoming van de zogeheten ‘Leuvense vulgaatbijbel’ in 1547. En de bijbel bevat in zijn miniaturen een schat aan informatie over het leven in het koninkrijk Anjou. Hij is dus ook historisch belangrijk.