Abdij van Park
De norbertijnenabdij van Park bevindt zich net buiten Leuven. Abdij en bijhorend groen domein behoren tot de best bewaarde abdijsites in de Nederlanden en bij uitbreiding in West-Europa. Het unieke complex kende weinig veranderingen sinds de laatste grote bouwcampage in 1729, die er kwam naar aanleiding van het toenmalig 600-jarige jubileum. Want de abdij van Park werd reeds gesticht in 1129, in het jachtpark van de toenmalige graaf van Leuven en hertog van Neder-Lotharingen, Godfried met de Baard. In 2011 begon de stad Leuven een duurzaam restauratie- en herbestemmingsproject voor de abdij dat loopt tot 2026. Verschillende partners waaronder het museum PARCUM zetten er mee hun schouders onder.
Erfgoedsite Abdij van Park beheert en ontsluit de abdij van Park in opdracht van de stad Leuven. Het oude archief dat teruggaat tot het stichtingsjaar 1129 wordt nog steeds ter plekke bewaard. Dit archief is het geheugen van de plek en maakt er de verbinding tussen verleden, heden en toekomst. De pennenproef van rond 1300 met de passus uit De Vos Reynaert maakt hier deel van uit. Het archiefbestand met zijn meer dan 80 lopende meter oude bescheiden is nog steeds eigendom van de paters norbertijnen. Het is raadpleegbaar op afspraak en geïnventariseerd.
De abdij-interieurs, de gebouwen en hun middeleeuwse plattegrond, het archief, de na 1836 opnieuw samengestelde boekencollectie en grote delen van de kunstcollectie bleven intact. De barokke in drie dimensies uitgevoerde stuccoplafonds in de refter en de bibliotheek en de glasramen in het kloosterpand spreken tot de verbeelding. Ze zijn van de hand van Jan Christiaan Hansche, meester kalksnijder, en Jan De Caumont, meester glazenier. In 2018 werden de glasramen van de abdij van Park erkend als Vlaamse Topstuk.
(Foto: Pol Leemans)