EN | NL

Het bereysde oosten

Het bereysde Oosten

Het bereysde Oosten (1681)

Als jonge man van 25, net begonnen aan een carrière als Brugs ambtenaar, sloot Vincent Stochove zich aan bij de entourage van de Franse ambassadeur op diens reis naar Constantinopel, het huidige Istanbul. Tijdens deze tocht, die 2,5 jaar zou duren, reisde hij via Frankrijk en Italië naar o.a. Turkije, Cyprus, Israël, Syrië, Libanon, Irak en Egypte. Zijn indrukken van alle verschillende culturen en de heilige plaatsen die bezocht werden, schreef hij nauwkeurig neer in dit werk, Het bereysde Oosten.

Pas 10 jaar na zijn terugkomst in Brugge werd dit reisverslag gepubliceerd in Brussel in het Frans. Het zou nog eens 15 jaar duren voor het verscheen in het Nederlands, deze keer in zijn eigen stad in Brugge, waar hij inmiddels was opgeklommen tot burgemeester. De vertaling was het werk van Prosper de Vynck, kannunik van de Eeckhoutabdij.

De editie die hier te zien is bevat, naast een herdruk van Stochove’s reisverhaal, nog een ander werkje van zijn hand. In deze tweede tekst beschrijft hij het leven van de verschillende keizers van het Ottomaanse rijk. De korte biografieën zijn vergezeld van portretten, die het exotische aspect nog meer tot leven brengen. Op de afbeelding hier rechts zien we het zegel van de Turkse sultan, in Arabische kalligrafie.

 

Geavanceerd zoeken

Sluiten